• Liam Rush visade ikväll att även han kan dunka. - Foto: M.Morén – Uafotografen.se

Uppsala tvingade fram en sista avgörande match

Det blev ytterligare en hemmavinst i den historiska matchserien mellan Uppsala och Södertälje. Uppsala vann torsdagens match med 74-63 och tvingade därmed fram en sista avgörande match på tisdag i Södertälje. ”Vi gjorde jobbet idag, men vi måste spela mycket bättre för att vinna på tisdag,” sade kapten Rickard Eriksson efter matchen.

Inledningen på matchen var precis som i den förra hemmamatchen en uppvisning av två starka försvar. Trots att Uppsala spelade tämligen slarvigt och påvisade lite nerver i inledningen med en del turnovers så lyckas laget hålla Kings bakom sig.

 

-       Det var lite nervöst i början av matchen, men vi spelade igenom det och kom tillbaka starkt i matchen, sade matchens lirare Thomas Jackson i en intervju.

 

 

Orosmoment trots seger

I slutet av andra kvarten så åkte Rickard Eriksson på en smäll i sidan och fick kliva av. Detaljerna kring skadan är ännu diffusa så det går inte att säga något definitivt om hans status inför tisdagens match.

 

För Uppsala lyckades vinna torsdagens hemmamatch. Lagen följdes åt i den tredje kvarten, men i den fjärde gjorde hemmalaget ett ryck till en tiopoängsledning. Den ledningen bestod sedan matchen ut och slutresultatet blev 74-63.

 

-       Vi spelar vårt bästa försvar vi har gjort under hela säsongen just nu och det tillsammans med returtagningen är anledningen till att vi vinner, sade coach Kelly Grant efter matchen.

 

 

Stark laginsats trots Jacksons magi

Som tidigare nämnts klev Thomas ”TJ” Jackson fram ordentligt under matchen och var väldigt het i avsluten. ”TJ” slutade på 20 poäng, 6 returer, 4 assist och 3 steals och gjorde en magnifik match. Utöver den erfarne guardens insats bjöd laget på en stark laginsats med ett flertal spelare i poängskörden.

 

I Södertälje var det Bizaca, Borg och Pahlmblad som var ledande medan Roberson stoppades helt enligt planerna och stannade på 2 poäng.

 

 

Helt avgörande match efter kort påskuppehåll

Nu får lagen vila i nästan fem dygn till nästa match vilket kan behövas för spelare med små skavanker. Frågan är om det gynnar Södertälje eller Uppsala mest då bland annat rotationen är annorlunda för de två lagen.

 

-       Vi vet att Uppsala har fördelen att kunna rotera på flera spelare men nu har vi lite mer tid att vila och förbereda oss på, vilket känns bra, sade Kings coach Vedran Bosnic efter matchen.

 

 

Lagets uppmaning om läktarstöd på tisdag

I en intervju direkt efter matchen uppmanade Axel Nordström så många som möjligt att komma till Södertälje på tisdag och hjälpa Uppsala att sno en bortamatch. Det kommer att bli en magnifik match som hur den än slutar kommer vara en match värd att minnas.

 

-       Det är underbart med stödet från läktarna både här hemma och senast i Södertälje. Det hjälper oss otroligt mycket, sade Stefan Grundberg som under matchen hyllades av publiken.

 

 

Statistik

Totalt Uppsala Basket: 74 p

Totalt Södertälje Kings: 63 p

Publik: 1790 personer

 

Poäng Uppsala Basket:

Thomas Jackson: 20p, Keith Wright: 12p, Stefan Grundberg: 8p, Oluoma Nnamaka: 6p, Axel Nordström: 6p, Liam Rush: 6p, Andreas Person: 5p, Mannos Nakos: 4p, Dee Ayuba: 4p, Rickard Eriksson: 3p.

Poäng Södertälje Kings:

Toni Bizaca: 20p, Martin Pahlmblad: 17p, Tobias Borg: 12p, Assane Sene: 5p, Mantas Griskenas: 3p, John Roberson: 2p, Dino Burotac: 2p, Mike Joseph: 2p.

 

Nästa match: 2014-04-22, Tisdag. Södertälje Kings (Borta)

Mer statistik på Basket.se