• Matchhjälten Ayuba skriker ut sin glädje, Foto: M.Morén – Uafotografen.se

Uppsala kvitterade semifinalserien

Det var en betydligt jämnare match som spelades på söndagseftermiddagen. Lagen krigade matchen igenom men Uppsala kunde till slut vinna med 74-70 och därmed kvittera matchserien till 2-2. ”Vi gjorde jobbet och vann våra hemmamatcher. Nu gäller det att åka till Södertälje och sno en,” sade kapten Rickard Eriksson efter matchen.

Söndagens match var till en början en kamp mellan två starka försvar. Lagen spelade aggresivt och tvingade varandra till dåliga avslut vilket gav en låg skottprocent. Den första halvleken slutade 26-26 vilket talar sitt tydliga språk.

 

-       Vårt försvar har varit bra i hela serien. Idag tappade vi lite i vissa perioder, men det är svårt att undvika mot ett lag som Södertälje, sade Dee Ayuba efter matchen.

 

Den andra halvleken blev mer poängrik

I den tredje kvarten så fortsatte matchen på den inslagna vägen. Matchen var absurt jämn och lagen följdes åt. Dock började både Kings och Uppsalas skyttar vakna till liv vilket gav lite fler poäng i matchen.

 

-       Vi var lite bättre mot deras press idag och flyttade bollen snabbare men vi gjorde lite misstag. Det är en tuff serie och det börjar märkas, sade coach Kelly Grant efter matchen.

 

Uppsala gjorde sedan ett litet ryck i den fjärde kvarten genom ett par blytunga treor och en kämpardunk av Dee Ayuba som avgjorde matchen. Trots en liten comeback av Kings i slutet vann Uppsala till slut ganska bekvämt med 74-70.

 

Uppsalapubliken fortsätter leverera

Trots att Södertälje hade ett flertal supportrar på plats så visade Uppsalapubliken återigen var skåpet skulle stå. Det var en fantastisk stämning på läktarna och efter Ayubas dunk skanderade publiken hans namn när han skulle kasta sitt bonuskast.

 

-       Det kändes helt fantastiskt. Inte bara då utan i hela matchen gav publiken oss en energi som vi verkligen behöver, sade matchhjälten Ayuba efter matchen.

 

Publiken följer med till Södertälje

Det var hela 1804 personer som kommit till Fyrishov och lyfte fram sitt lag till seger. Redan nu är det klart att tre bussar med supportrar åker ner till tisdagens match i Södertälje så även där kommer den sjätte spelaren att vara på plats.

 

-       Givetvis kommer det att betyda mycket att ha dem bakom bänken och stötta oss så det ser vi fram emot, sade Rickard Eriksson efter matchen.

 

Målet att få avgöra hemma

Nu är det bortamatch som väntar på tisdag igen. Än så länge har det bara varit hemmavinster i semifinalserien, men som tidigare nämnts behöver Uppsala vinna borta och målet är att ta den segern på tisdag.

 

-       Målet är att ta en vinst nu på tisdag och avgöra här hemma på torsdag, sade Axel Nordström som precis som vanligt krigade genom hela matchen.

 

Efter fredagens match var Södertäljes coach mer nöjd med sitt lags spel än i fredags, men längtade hem till sina fans och sin hemmaplan. Det kommer inte att bli en lätt match för den som vinner tisdagens match har ”matchboll” i semifinalen.

 

Statistik

Totalt Uppsala Basket: 74 p

Totalt Södertälje Kings: 70 p

Publik: 1804 personer

 

Poäng Uppsala Basket:

Dee Ayuba: 18p, Axel Nordström: 12p, Keith Wright: 12p, Oluoma Nnamaka: 10p, Thomas Jackson: 6p, Rickard Eriksson: 6p, Liam Rush: 5p, Mannos Nakos: 3p, Stefan Grundberg: 2p.

Poäng Södertälje Kings:

Tobias Borg: 23p, Toni Bizaca: 19p, John Roberson: 14p, Mantas Griskenas: 6p, Dino Burotac: 3p, Martin Pahlmblad: 3p, Jesper Andersson: 2p.

 

Nästa match: 2014-04-15, Tisdag: Södertälje Kings (Borta)

Mer statistik på Basket.se