Basketgymnasiet till Belgien

Uppsala Baskets basketgymnasium fick en inbjudan till en internationell turnering av mycket hög klass i Belgien. Turneringen gick av stapeln under mellandagarna och BG Uppsala mötte Israels landslag, Belgrads stadslag och internationellt erkända toppakademin Canarias Basketball Academy. Tjejerna hamnade på 11:e plats av 16 och killarna slutade på 7:e plats av 12 lag. Internationellt spel är en otroligt viktig ingrediens i talangutveckling då det ger energi och ökad förståelse för vad som krävs.

Uppsala Baskets basketgymnasium fick en inbjudan till en internationell turnering av mycket hög klass i Belgien. Turneringen gick av stapeln under mellandagarna och BG Uppsala mötte Israels landslag, Belgrads stadslag och internationellt erkända toppakademin Canarias Basketball Academy. Tjejerna hamnade på 11:e plats av 16 och killarna slutade på 7:e plats av 12 lag. Internationellt spel är en otroligt viktig ingrediens i talangutveckling då det ger energi och ökad förståelse för vad som krävs.

Under julhelgen den 26-29 december 2013 var både tjej och killklasserna inbjudna att spela Coca-Cola X-mas turneringen i Belgien. Eleverna fick två och två - en tjej och en kille - i uppgift att efter turneringen muntligen redovisa följande:

a) 2 fakta om landet Belgien
b) 2 fakta om Belgisk basket
c) 2 erfarenheter från resan och/eller turneringen

Efter redovisningen kan man konstatera att huvudstaden i Belgien heter Bryssel, att Belgiens största framgång i basket skedde 1947 då deras herrlag klarade av konststycket att komma fyra i EM. Slutligen kan man även konstatera att det i internationell basket går mycket snabbare, än hemma i Sverige.

Tanken med resan sett ur Jenny Håkanson och Anders Lemmekes perspektiv, är följande:

- att även de elever som inte blir uttagna i något landslag, skall få möjligheten att prova på att resa och spela internationellt.

- att möta riktigt bra motstånd.

- att få känna på internationell domarbedömning, stämning på och utanför planen. Bo på hotell, känna av internationell publik och att möta andra kulturer, och då inte bara basketkultur.Under förra läsåret deltog killarna i en svensk turnering i Lund, som hade internationell prägel. Killarna vann turneringen och efter det har vi sökt efter att komma lite längre bort och att möta bättre motstånd och framför allt, att kunna delta med både tjejer och killar i samma turnering.

Nu hade vi förmånen att bli inbjudna till denna turnering i Belgien och dessutom fick vi ytterligare en inbjudan till nästa års turnering. Dock ligger turneringen fel i tiden, då den kolliderar med landslagsläger. Därför kommer vi att fortsätta leta efter ytterligare en turnering som ligger bättre i tiden och där vi kan delta med både alla tjejer och killar.

Vi samlades på Arlanda den 26 december och flög sedan ner till Bryssel, där vi hyrt en buss som körde oss till hotellet i staden Kortrijk, där vi även spelade samtliga matcher. Vi anlände till hotellet på kvällen, checkade in och gick sedan ut i staden och åt middag.

Dagen efter startade själva basketspelandet, där tjejerna spelade sin första match mot Den Helder från Holland, medan killarnas motstånd bestod i det belgiska laget Belfius Mons. Tjejerna förlorade sin premiärmatch med 3 poäng, medan killarna lyckades besegra sina motståndare.

I dagens andra match besegrade tjejerna Barendrecht, även dem från Holland.  Killarna ställdes mot Belgrads stadslag, en uppgift som på pappret tedde sig svår och som även visade sig vara det i verkligheten. Ombytta roller, då tjejerna vann och killarna förlorade.

Killarna slutade därmed två i sin grupp och skulle komma att spela kvartsfinal dagen efter mot Israeliska landslaget. Tjejerna hade flera lag i gruppspelet och skulle nästa dag ställas mot Köpenhamn.

Israels killar bodde på samma hotell som vi och där hade vi alla imponerats av deras längsta center som var dryga 220 cm. Nu skulle killarna möta honom och övriga Israeliska landslagsspelare. Det var liksom matchen mot Belgrad en match som spelades i ett högt tempo och med många högklassiga tekniska detaljer. Självklart är det svårt att slå ett landslag och det var det även denna dag, så killarna fick se sig besegrade. Inte gick det bättre för tjejerna, som även dem förlorade mot ett duktigt lag från den Danska huvudstaden, där turningens bästa tjej spelade en tjej född -98.

Därmed hamnade flickorna på tredje plats i sin grupp och spelade nästa match om placeringen 9-12 mot Franska Oye Plage. Uppsalatjejerna ledde hela matchen men orkade inte riktigt mot de lite äldre fransyskorna och förlorade till slut placeringsmatchen och skulle därmed spela om platserna 11-12 på morgonen den 29 december. Dock fick tjejerna, lite senare, ett telefonsamtal där det visade sig att deras motståndare, tvingades lämna W.O. Uppsala/Celsius slutade då på plats 11 av totalt 16 lag. Det är små marginaler som avgör och med fullt lag dvs om landslagsspelare hade varit med, skulle tjejerna lika gärna kunnat vunnit hela turneringen.

Under tiden spelade killarna sina placeringsmatcher om placering 5-8. Först mötte dem en Kanarieöarnas basketakademi, som hade 4 heltidsanställda coacher och vars syfte var att få fram spelare till amerikanska collegeligor. Kanarieöarna spelade extremt aggressivt, men Uppsalakillarna ledde i halvtid och såg ut att kunna hålla undan till en seger. Dock orkade grabbarna inte stå emot den tuffa pressen, utan fick se sig besegrade när slutsignalen ljöd. Därför var det nästa dag match om 7-8 plats mot det finska laget Lathi.

Även det blev en tuff match, men i denna match lyckades våra killar hålla undan och vinna, till de finska spelarnas mycket stora missnöje. Vi slutade alltså 7:a av totalt 12 lag. Efter matchen visade det sig att vi och Lathi delade buss till flygplatsen, något de finska grabbarna inte var helt överlyckliga med.

Därefter väntade flyg hem till Arlanda.


Utvärdering

Turneringen och resan bra, det var utvecklande och både spelare och ledare fick nya erfarenheter, på och utanför planen. Gruppsammanhållningen mellan tjejer och killar ökade mycket under resan. Samtidigt fick ledarna möjlighet att se hur den andre ledaren coachar och leder laget i matchsituation. Detta ledde sedan till bra och utvecklande basketdiskussioner oss ledare emellan.

Vi skall fortsätta leta efter lämpliga turneringar som arrangeras vid tidpunkter där alla elever kan delta. Vi skall åka tillsammans med både tjejer och killar.

Rent basketmässigt lärde vi oss:

- att internationell basket spelas snabbare och mer fysiskt.

- att domarbedömningar inte är likadana som hemma i Sverige.

- att flera av de internationella lagen har ett mycket större spelarurval och att vi därmed måste lära oss att arbeta bäst med våra förutsättningar.

- att man måste kämpa hela vägen fram till slutsignalen, om man skall vinna.