En förlust som kan bli till en seger

Det har varit en intressant säsong för Uppsala Basket. Det har inte alltid varit de matchresultat som laget siktat på men det tar också tid att formera ett nytt lag där många spelare fått nya roller.

Rom byggdes ju inte över en natt och det finns inga som är mer besvikna vid en förlust än just laget. 

I tisdags spelade Uppsala bortamatch mot svenska mästarna Södertälje. Sist lagen möttes, i Fyrishov, var Uppsala fullständigt fenomenala. Den gången pulveriserades Kings på ett sätt som inget annat lag lyckats med förut. Södertälje kom ingenstans och deras coach, Vedran Bosnic, som också är Sveriges förbundskapten, har aldrig setts mer uppgiven. 

Matchen slutade 90-49. Det sista som hände i matchen var också hela kvällens höjdpunkt. Södertälje skulle försöka göra en sista lay-up men Oliver Jonsson gjorde istället en monsterblock, i plankan, på den stackars Södertäljespelaren. Södertälje kom därmed aldrig över 50-poängstrecket framåt. 

I tisdags var det åter dags för lagen att mötas. Bosnic har troligtvis inte gjort annat, den senaste veckan, än att förbereda sitt lag, för just det här mötet. Revansch stod med stora stora bokstäver, över hela lagets pannor, när det var dags för uppkast, mot motståndarna som förnedrade dem senast.

Sedan 41-poängförlusten har Södertälje inte förlorat en enda match i Ligan. Man har dessutom vunnit alla matcher, på hemmaplan, i jobbiga Täljehallen. En hall som Uppsala, historiskt sett, haft väldigt svårt att vinna i. 

Det blev inte lättare när Kings rivstartade och såg till att ta ledningen med 28 poäng efter den första halvleken. Uppsala gjorde bara 18 poäng framåt under de första 20 minuterna. Det var jobbigt att se på och det var garanterat ännu jobbigare för de på planen. Jag är helt övertygad att Södertäljes coach inget hellre ville än att försöka kopiera Uppsalas segermarginal, eller ännu bättre, att vinna med mycket större siffror. 

Det jag såg i andra halvlek var dock inte det Bosnic hade räknat med. Mycket tack vare säkrare skytte och bättre försvar kunde Uppsala minska avståndet. Som närmast var man 14 poäng ifrån. Då var första gången hemmalaget var skakade och Kingscoachen blev tvungen att ta en timeout för att raset inte skulle riskera segern. Han vågade inte heller låta sina bänkspelare komma in förrän Uppsalas coach, Kevin Gaines, själv valde att spela med Lukas Friberg, Tobias Skyttevall, Rasmus Dahlberg, Oliver Jonsson och Sebastian Norman under de sista minuterna av matchen. 

Södertäljes bästa spelare, Nick Spires, lämnade exempelvis planen när det bara var 35 sekunder kvar. Kanske var förlusten, mot Södertälje, en av de viktigaste matcherna under året. 

Man kan stirra sig blind på att Uppsala förlorade med 18 poäng mot Sveriges, just nu, överlägset bästa lag eller så kan man konstatera att när det väl stämmer, för Uppsala, så är man ett lag som inte ens Sveriges bästa basketlag kan besegra.

Kvällens Speaker

Viktor Petrovski