Himmel och helvete - samma helg

Idrott är ett fantastiskt påhitt. En oväntad förlust kan försätta en hel nation i chock men det kan också få folk att bada i fontäner, i smällkalla januari.

Det är få saker som kan överträffa upplevelsen av en match med likasinnade. Man pendlar mellan hopp och förtvivlan. Förväntningar infrias eller grusas.

Besvikelsen vid en förlust kan riktas mot laget eller mot motståndarna. Men även mot domare  eller andra faktorer som förstört den emotsedda glädjen som en seger skulle ha gett den drabbade.

Lyckan över en seger däremot kan bota även den mest pessimistiske ur sin dvala. Segern är som balsam för själen och något som man bär med sig till jobbet dagen efter. Är det en stor seger minns man den kanske lika kärt som andra viktiga händelser i sitt liv. 

Uppsala Baskets fantastiska killar har gett oss många av de känslorna. Bara under den den gångna helgen.

Lika mycket som det fanns en besvikelse efter fredagens förlust, mot Nässjö, så fanns det en enorm glädje både hos spelare och publik,när man två dagar senare, besegrade Örebro.

Känslan som hänger kvar, från i söndags, är den fantastiska stämningen som åskådarna i Fyrishov bjöd på. Lagkapten, Mannos Nakos, tackade alla som var på plats, via Facebook, med att säga att publiken lät som om slutspelet hade börjat. Och publiken njöt också av det de såg på planen. För även om Örebro sladdar i tabellen så är de inget dussinlag. När dessutom Sean Smith, Wally Smiths son, hade en sån där kväll då han hade kunnat sätta treor, även om han stod och sköt från badet, så blev det en spännande och oviss match in i det sista. Uppsala var större delen av matchen i underläge. Man kom hela tiden ikapp. Men då ryckte Örebro igen. Hopp och förtvivlan. Precis som basket ska vara. Till slut visade det sig att det var Uppsalas kväll och allt slutade med en härlig seger. 

Ikväll är det dags för den tredje hemmamatchen på fem dagar och ännu utmaning. Den här gången mot Malbas. Laget som passat Uppsala illa och som man inte besegrat denna säsong. 

Malbas har överraskat de flesta experter och landslagsmannen, Carl Engströms, utveckling är en av nyckelbitarna till varför Malbas troligtvis spelar slutspel, trots att man debuterar i Basketligan.

Oavsett vilka känslor som infinner sig efter matchen ikväll så hoppas vi att ni också tillåter er att njuta av världens bästa sport. För det är just känslorna som är den stora grejen med detta fantastiska påhitt som heter idrott.

Viktor Petrovski
Kvällens speaker